Nascholing
Er zijn weer nieuwe data voor de volgende Uitblinkers trainingsdagen gepland! De eerste trainingsdag vindt plaats in Amersfoort, op vrijdag 10 februari 2023. Vervolgens is op dezelfde lokatie een ochtend met afsluitende lunch gepland op vrijdag 17 maart. De trainingsdagen vinden fysiek plaats, vanzelfsprekend onder voorbehoud van de dan eventueel geldende Corona maatregelen. De eerste dag leert u over de achtergrond en gaan we oefenen met de techniek. De tweede dag is een terugkomdag, waarbij u na toepassing van de techniek met ons verder kunt sparren naar aanleiding van zelf opgenomen videobeelden. Eventueel is een incompany training ook mogelijk. Met onderstaand formulier kunt u zich aanmelden of uw interesse aangeven. We horen graag van u!
Achtergrond
Gedragsverandering in de tandheelkundige praktijk lijkt redelijk eenvoudig. Met goede voorlichting verwachten we ouders te kunnen motiveren tot goede zelfzorg. Toch blijkt de praktijk weerbarstig. Vaak is de benodigde kennis en motivatie voor een goede zelfzorg wel aanwezig, maar ervaren ouders barrières om de preventieve adviezen in praktijk te brengen. Voorbeelden hiervan zijn tegenwerkend gedrag van het kind, vermoeidheid of tijdgebrek in de ochtend of avond.
Programma
In deze training gaat u werken met de Uitblinkers-methodiek. Deze gespreksmethodiek is ontworpen voor zorgverleners in hun contact met ouders om poetsgedrag van 2 tot 10-jarige kinderen te verbeteren. Hierbij wordt een set met duidelijk geïllustreerde kaarten gebruikt. De gespreksmethodiek is gericht op het identificeren van barrières die een drempel vormen bij het tandenpoetsen bij het kind, en het bespreken van een passende aanpak om deze barrières weg te nemen. Hierbij staat het aanleren van opvoedkundige vaardigheden rondom tandenpoetsen centraal. Uitblinkers borduurt voort op twee academische proefschriften van het ACTA en is ontwikkeld in samenwerking met experts uit de pedagogiek en psychologie. Uitblinkers is verkozen tot preventieproject van het jaar 2020 én 2021 – en recent heeft het onderzoeksteam de publicatieprijs van de NTVT in de wacht gesleept.
Tijdens de eerste trainingsdag leert u over positieve gespreksvaardigheden en de theorie achter de opvoedkundige aanpak en gaat u oefenen met de gespreksmethodiek, zodat u de methode snel kan toepassen in de praktijk. Tijdens de terugkomdag krijgt u gerichte feedback om uw vaardigheden verder te verbeteren. Waarschijnlijk vindt een deel van deze onderwerpen via zoom plaats. De training is zowel geschikt voor tandartsen als mondhygiënisten en preventie-assistenten.
Na deze cursus:
- kunt u barrières van ouders bij het tandenpoetsen herkennen en uitvragen.
- weet u hoe u een mogelijke aanpak kunt afstemmen op de barrières en behoeften binnen het gezin.
- heeft u een toolkit, bestaande uit kaarten en ondersteunende materialen, om de gespreksmethodiek in de praktijk toe te passen. Hierdoor kunt u ouder en kind beter begeleiden naar goede zelfzorg!
Locatie en kosten
Locatie van de trainingsdagen is momenteel nog niet bekend. Kosten voor beide trainingsdagen – inclusief lunch op beide dagen en al het lesmateriaal – zijn € 995,- en worden vooraf door u per factuur voldaan.