Maddelon de Jong-Lenters

Maddelon

Maddelon is eigenaar van een verwijspraktijk voor kindertandheelkunde in Leiden en onderzoeker bij ACTA

www.blinkblink.nl


Maddelon heeft haar hart verloren aan het behandelen van kinderen tijdens een stage als student, in Indonesië. Zij bezocht daar vele scholen en zag een schrijnend niveau van kindergebitten en het ontbreken van de zorg daarvoor. Al snel werd duidelijk dat positief contact maken met de patiënt de basis was van alle te bieden hulp. Na haar studie tandheelkunde en opleiding tot kindertandarts kreeg zij steeds meer plezier in het behandelen van alleen maar kinderen en nam zij afscheid van de reguliere tandheelkunde.

Praktijk

In 2008 startte zij een verwijspraktijk voor kindertandheelkunde in Noordwijk. Inmiddels is de praktijk uitgegroeid tot een multidisciplinair centrum waar naast tandartsen ook een psycholoog, anesthesiologen en een logopedist werkzaam zijn. Tijdens de behandeling van kinderen die specifieke zorg nodig hebben, komen veel vragen voorbij, die haar al een tijd bezig houden. Wat maakt het voor sommige gezinnen zo moeilijk om gezond gedrag vol te houden? En hoe kunnen we hen helpen dat makkelijker te maken?

Onderzoek

In 2016 is zij in het verlengde daarvan gepromoveerd op onderzoek over de rol van het gezin en opvoeding in relatie tot het ontstaan van cariës. Resultaten uit dit onderzoek geven weer dat een positieve benadering van ouder naar kind de interactie makkelijker maakt. Dit geldt zeker ook vanuit de zorgverlener naar de ouder, omdat dit beter contact en openheid in de hand werkt. Dit biedt handvatten om ouders te helpen als het niet zo makkelijk blijkt om het tandenpoetsen goed vol te houden. Hieruit is de Uitblinkers methodiek ontstaan. Naast haar werk in de praktijk, zet Maddelon samen met Denise momenteel onderzoek op om de Uitblinkers methode te verbeteren en de effectiviteit te testen. Daarnaast houdt Maddelon zich bezig met verbeteren van de mondzorg in de regio in het algemeen. Ook volgt zij Psychologie onderwijs aan de universiteit Leiden.


Meer uitblinkers

Denise

Denise Duijster

Onderzoeker bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
Lees meer
Erica

Erica Polak

Ontwikkelingspsycholoog en gedragstherapeut
Lees meer
Monique

Monique L’Hoir

Gedragstherapeut, expert in slaap en opvoeding
Lees meer